Vine is dood, lang leve Vine Camera

Ik zeg zes seconden en jij zegt …? Vine, natuurlijk.

6 seconds of fame

Op 27 oktober 2016 kondigde Twitter nogal verrassend aan dat ze de populaire videotoepassing zouden stopzetten. We kunnen de beslissing het best zien als een poging van Twitter om kosten te besparen. Bij The Verge wijzen ze vooral Snapchat en Instagram, die Vine de wind uit de zeilen haalden, met de vinger. Ook het gebrek aan visie en consequent management bij Vine zouden de zaak geen deugd hebben gedaan.

En dus trok moederbedrijf Twitter er de stekker uit. Vorige week konden gebruikers voor het laatst hun ultrakorte videoclips downloaden en zou het platform definitief verdwijnen.

Say hello to the camera!

Of toch niet zo definitief …

De app leeft sinds 17 januari 2017 namelijk verder als Vine Camera. Met de vernieuwde mobiele app zullen gebruikers opnieuw filmpjes van zes seconden kunnen maken, die dan wel niet in de Vine-gemeenschap verschijnen, maar op Twitter. Gebruikers kunnen filmpjes ook opslaan zonder ze te posten.

De website Vine.co blijft óók bestaan, maar dan louter als archief. Wie ooit de behoefte heeft om door honderdduizenden zichzelf herhalende videoclips van zes seconden te bladeren: be our guest!

De heruitvinding van Twitter?

“Sociale media doen er alles aan om relevant te blijven.”

De sociale media moeten zichzelf relevant houden. Facebook doet dat bijvoorbeeld met Messenger en WhatsApp. Facebook Messenger ontstond vanuit de chatfunctie van Facebook en ontpopte zich vervolgens tot een aparte, maar geïntegreerde app. En met WhatsApp, in 2014 aangekocht voor zo’n 20 miljard dollar, deed Zuckerberg er natuurlijk nog een schepje bovenop.

Ook Twitter staat voor deze uitdaging. Dit medium heeft te lijden onder povere groeicijfers en desinteresse van adverteerders. En daar zit de hufterige sfeer – denk aan de volhardende trollen die er elkaar verbaal te lijf gaan – mogelijk voor iets tussen. Maar het is ook geen geheim dat de limiet van 140 tekens de mogelijkheden op het platform nogal inperkt.

“Vine Camera opent deuren zonder de 140-tekens-grens op te heffen.”

En dus moet die 140-tekens-grens er misschien maar eens aan geloven. Een hele tijd terug werd die limiet al opgeheven voor privéberichten. De lancering van Twitter Moments – een visueel overzicht van het laatste nieuws op Twitter – moeten we wellicht ook zien in het licht van deze evolutie. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de 140-tekens-grens écht zou gaan sneuvelen – daarvoor is de harde kern er te sterk aan gehecht geraakt – maar door in te zetten op foto én video (Vine Camera!) weet Twitter toch nieuwe opties te creëren.

 

Executive Summary

Ik zeg 6 seconden en jij zegt …? Vine, natuurlijk. Moederbedrijf Twitter trok de stekker uit de populaire video-app, maar integreert de diensten nu op de eigen site.

1 Comment

  1. There may be noticeably a bundle to learn about this. I assume you made certain nice factors in features also.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *